Skolan som skattkista - förr och nuNär jag började skolan 1940 var skolan en skattkista för oss barn. Vi gick förstås inte runt och tänkte så. Det var en insikt som kom senare. Men vi fick inbundna skolböcker och skrivböcker av skolan. Blyerts, suddgummi, bläck och bläckpenna. Det fanns en tandläkare på skolan och så blev vi vaccinerade. Det var fantastiskt med tanke på att samhället  vid den tiden stod kvar med halva benet i fattigsverige.

När mina barn började skolan på 70-talet fick de ett fåtal böcker och ibland var det de fick redan använt. Det sparades på pennor, skrivhäften och suddgummin. Men det fanns skolmat som lagades på plats och mattanter. T.o.m. badtanter som lärde ut simning vid bassängen i källaren. Så på sätt och vis var skolan fortfarande en skattkista. Inte för att barnen begrep det då. Men vi föräldrar visste.

Nu har skolan blivit en skattkista för riskkapitalisterna kan man läsa i Svd. Marknaden beskrivs som "glödhet". Största friskoleägaren AkadeMedia AB gjorde förra året en nettovinst 144 miljoner och ägs nu till 80 procent av amerikanska riskkapitalbolaget Providence Equity Partners.

Tidare har ju sjukvården och äldreomsorgen blivit utsatts för samma system. Genomförda privatiseringar har lockat stora bolag att ta över. Sen kommer riskkapitalbolagen. Inflödet av våra skattepengar är ju konstant och vinsterna säkra! Så klart dom dyker upp! De tar hand om våra skattepengar. Gör sig stora vinster genom nedskärningar i välfärden och ökar sina vinster. I friskolan genom minskad lärartäthet och  fler lärare utan behöriget. Säkert mycket annat också. Sådant som inte är reglerat i skollagen men som behövs ändå.
Och de betalar inte skatt på vinsterna eftersom bolagen har säte någon helt annan stans än i vårt land.

Det går inte att skriva klockan tillbaka. Men det minsta man kan begära är att kontrollen av friskolorna ökar.
Och skulle det uppstå en vinst så ska den gå tillbaka till skolan, eleverna och deras undervisning!
Kommentarer
Postat av: helena duroj

allt bra! det är ett skitsystem!

men... det heter fristående skolor.

uttrycket friskolor kommer direkt ur borgerlig ideologi. vänsterideologen säger privatskolor eller skolor med vinstsyfte.

officiella instanser som skolverket och lagstiftningen säger: fristående skolor.(för övrigt anser jag att kartago...)

2010-08-07 @ 20:38:43
URL: http://helenaduroj.blogspot.com
Postat av: kaffepulver

Word ...

2010-08-08 @ 13:03:11
URL: http://kaffepulver.blogg.se/
Postat av: olivia

Håller med dig... privatisering av skolor suger, säger jag som själv går i en friskola - men den är sämst så det kan jag väl få säga? :)

2010-11-13 @ 00:13:57
URL: http://featherss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0