Sol och skugga


Klockan är snart halv nio. Hemma på balkongen på baksidan av Hornsgatan visar termometern på 26 grader. Nere på gården sitter en barnfamilj och äter vid ett av borden. Grillen är igång.

Det är varmt. Men här klagas inte. För ett halvår sen fick Södertanten stulta sig fram på trottoarer fulla med såphala isvalkar.Hon är ändå ganska pigg och rask.  Gamla människor med rullatorer och barnvagnsförare kunde knappast ta sig fram över huvud taget, än mindre gå över gator. Snövallarna hindrade.

Om det är varmt och solen gassar för mycket kan man gå in i skuggan. Varje gata har en skuggsida.Ska man vara filosofisk så gäller det förresten inte bara gator som bekant. För det mest i alla fall. Man kan sitta på en bänk under ett träd i en park. Eller om man föredrar det gå in i en modern livsmedelsaffär. Där kan man bli kyld som vilken färskvara som helst.

Södertanten är lyckligt lottad med en kolonistuga ovanför Årstaviken. Nedanför Södersjukhuset. Där gassar solen. Men då finns den stora lönnen och hammocken med skuggande soltak.

Men patienterna på Södersjukhuset där ovanför har inte samma möjligheter aytt välja. De flesta vårdsalarna ligger mot söder. En fantastisk utsikt men också väldigt gassigt dagar som denna. Övriga lokaler för sjukvårdarbete och adminstration vätter mot norr. Litet svalare där.

Min livskamrat låg på SöS vid olika tillfällen sommartid under åren av sjukdom. Det kunde bli varmt!

Nu undergår SöS en ytterligare renovering. Det verkar för övrigt pågå för jämnan. Men har någon någon gång tänkt på att installera luftkonditionering? Eller kanske vid komman ombyggnad fundera över om inte alla sjuksalar borde flyttas mot norrsidan och alla annan verksamhet åt den tidvis upphettade sydsidan? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0