Skjut först och fråga sen

För första gången på mer än 200 år är Sverige med i ett krig. Nu vill chefen för de svenska styrkorna i Afganistan dessutom  få möjlighet till "aktivt självskydd". Med detta menas att soldaterna för skjuta först. Innan de blir beskjutna. Precis som de amerikanska styrkorna gör. Skjut först och fråga sen.

Man diskuterar saken med försvarsdepartementet, meddelade TV4-nyheterna alldeles nyss. TV-kanalen hade också försökt prata med försvarsdepartementet. Men där sa man att frågan var sekretssbelagt.

Det var också  ett stort hemlighetsmakeri innan kronprinsessan Viktoria plötsligt kunde visas på på bild i pressen på besök hos de svenska styrkorna i Afganistan. Såg bilden och trodde först det var ett skämt. Men där stod hon. En svensk kunglighet på en krigsskådeplats med svensk trupp.

Jag är dålig på den militära historien ur kungligt perspektiv. Men tror inte ens att den svenske kungen vid vårt sista krig för mer än 200 år sedan ställde upp på det sättet. Utan man får leta sig längre bak i historien till Karl XII med flera för att hitta Viktorias förebilder i det avseendet. Om vi inte ska räkna in hennes farfars farfars far generalen Bernadotte som blev kung i Sverige.

Vet inte om ni tänkt på det. Men under de år som Sverige har haft olika militärstyrkor ute på FN-uppdrag i fredsbevarande syfte har flera svenska FN-soldater mist sina liv. Då har det hetat att de dödats på FN-uppdrag. Det är sorgligt nog. Nu är terminologin en annan.

De två som dödades i Afganistan för några veckor sedan dödades nämligen inte. De stupade. En soldat i krig dör inte. Han stupar, Terminologin har blivit en helt annan. Vem har formulerat och i vilket syfte?

Steg försteg dras Sverige djupare in i kriget i Afganistan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0