Värdegrund med tidsstudier


Värdegrund och garantier har blivit populära begrepp inom sjukvården och äldreomsorgen. Det där med värdegrund verkar vara speciellt älskat av kristdemokraterna. Vid årsskiftet gick folkhälsominister Maria Larsson (KD) ut och presenterade embryot till en nationell värdegrund inom äldreomsorgen. De gamla ska få bestämma själva hur de vill ha det. Nu vill hon också utreda om de gamla ska få dricka vin till maten  på de särskilda boendena. Så fint! Det ska bli lokala värdegrunder också, tycker Maria Larsson.

Hennes lokala partikamrat i Stockholm, äldreborgarrådet Ewa Samuelsson, är också intresserad av värderingar. Därför har hon låtit tidsstudera de olika momenten inom äldreomsorgen. Äta frukost, duscha, toalettbesök och andra moment har blivit väderade till visst antal minuter.  Man har  studerat de olika insatserna i en gammal människas liv precis som hon var en maskin i en fabrik. Byter man ut en maskindel där eller en skruv där så går det fortare och produktionen ökar. Och den underbetalda hemtjänstpersonalen får springa fortare och fortare för att klara av jobbet. Det är inte långt från Charlie Chaplin i  den klassiska satiren Moderna Tider.

Det är inget fel i att ha en värdegrund. Men den får ju inte bara bestå av välljudande floskler utan måste också ha ett innehåll! För att äldreomsorgen ska fungera så bra att alla gamla människor får den hjälp och vill och när de behöver den så måste äldreomsorgen få kosta mycket mera. Personalen måste uppvärderas och betalas med löner som motsvarar deras ansvsar och insatser. Man måste satsa på utbildning, utbildning, utbildning.

Men då kan man inte sänka skatten i allmänhet och definitivt inte skattesubventionera välbeställda människor för städhjälp och ogräsrensning. Då måste man prioroitera vad som är viktigt. Tänka vänster!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0