Last night of the PromsVarje år sedan TV:s barndom har vi kunnat följa BBC:s sändningar från Last night of the Proms i Albert Hall. Då, för länge sedan när TV var svartvit och det i alla fall inte var SÅ många decennier sedan andra världskriget då London bombades och engelsmännen slog tillbaka nazitysklands invasionsplaner... ja då kunde man charmas av den lokalpatriotiska yran. Land of hope and glory och Rule Britannia, ja till och med God save the queen. Men allt eftersom åren gått har det blivit svårare att falla för denna nationalpatriotiska sång- och musikyttring. Det har börjat skava. Inte så litet heller, för den delen.  

Hade inte tittat på programmet på flera år.Men gjorde det igår.  Nu har det vuxit så att evenemanget utökats till en sidoscen i Hyde Park. Massor med människor också där. Kanske fler än i själva Albert Hall. Där hade å andra sidan någon känt på sig  att det kanske är mer än musikintresse och allmän sångarglädje som drar jättepubliken. Så balkonger runt salongen i Albert Hall hade prytts även med flaggor som inte var brittiska.

Som om det hjälpte. Kamerorna  rörde ständigt sig över publikhaven och dokumenterade den verklighet som ligger till grund för programmets popularitet. Och det var en tydlig och enhetlig bild av idel vita män och kvinnor, helt uppenbart med gamla rötter på de brittiska öarna. De lyckades inte fånga en enda människa, inte ett enda ansikte i publikhavet som antydde att personen ifråga hade sitt ursprungliga ursprung någon annan stans än på de brittiska öarna. 

Den stora gruppen medborgare från olika delar av det brittiska samväldet lyste med sin frånvaro. Och varför skulle de förresten vilja sitta och vifta med flaggor och nostalgiskt besjunga gamla tider när deras egna länder blev kolonialiserade och deras förfäder förnedrades och förslavades? Så klart de inte ställer upp på sånt.

Ett motsvarande program i Sverige med rätt till sändningstid i SVT vore helt otänkbart. Jublande helsvenskar på ett
fullsatt Stadion, oavbrutet flaggviftande sjungande Land du välsignade, Du gamla du fria och  Ur våra hjärtans djup en gång till ackompanjemang av Sveriges radios symfoniorkester? Men stöd av radiokören? Omöjligt!

Programmet är en nostalgisk hyllning och romantisering av imperialism och kolonialism. Sluta sända Last night of the Proms!


Kommentarer
Postat av: inger starkStark

Instämmer helt Brit, mycket märkligt faktiskt att det sänds på SVT

2010-11-14 @ 17:29:39
Postat av: kaffepulver

Word!

2010-11-14 @ 20:01:54
URL: http://kaffepulver.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0