Monarkin och privatlivet


Nu har kungens nöjesvanor avslöjats i en bok. Kaffeflickor och andra unga damer har ringts in. Inte av kungen själv utan av en festfixare. Han kan ju inte gärna gå ut på krogen och ragga som andra karlar gör. Det måste man förstå. Överklassen och maktens män har alltid varit litet mer noga med hur det ser ut utåt.

En del upprörts över att kungens privatliv hängs ut på det här sättet. Han måste väl få ha ett privatliv, resonerar man. Kan man ju tycka. Men problemet med en monarki är just att den bygger på privatlivet. Det är vad som sker i det allra privataste, i  monarkens sängkammare som det avgörs vem som ska bli nästa statschef.

Det är det som är själva tanken bakom en monarki. Statschefen väljs inte av folket utan avlas fram i ett bestämt regelverk av monarken och  den som monarken ingått äktenskap med.

Som sagt. Hela det monarkistiska systemet bygger på privata aktiviteter. Varför skulle kungens privatliv skyddas i vissa avseenden och hyllas i andra?

Monarkin som statsskick är odemokratiskt och nästan löjeväckande om man tänker närmare efter.

.

Kommentarer
Postat av: Nilsan

dem har ju ingen makt alltså kan det inte kollidera med demokratin? att ha ett kungahus som symbol för sverige är otroligt fint och allt ska inte behöva handla om politik hela tiden. monarkin och allt den medföljer som t.ex. bröllopet i somras är en fin kontrast till alla dessa politiska evangemang hit och dit. bara fattiga kommmuniste som ar emot det och om de tror att dess avskaffande kommer gynna deras sociala och ekonomiska situation sa tror ni/dem fel

2011-01-25 @ 15:12:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0