Vargar och andra vilddjur i våra skogar


I våras publicerade jag den här texten efter att av en händelse kommit över ett nummer av en stor jakttidning. Läste med intresse för man vill ju gärna veta vad som ligger bakom nöjet med så kallad nöjesjakt. Så här kommer inlägget igen lagom till årets vargjakt.

"Fick idag av en händelse i en svensk jakttidning i mina händer. Där kunda man läsa om alla rovdjur som drar runt i vårt land och kostar hundratals miljoner. Jo det är sant. Dom kostar jägarna en halv miljard och dödar man dom så sparar man alltså  en väldig massa pengar.

Så nu förstår ni varför runt 20 000 jägare anmälde sig till att skjuta något tiotal vargar i höstas.  Dom tänkte på sin och vår allas ekonomi. Varje vargrevir kostar 2,1 miljoner kronor i minskat jaktvärde, stod det att läsa i tidningen.  Då förstår väl var och en att man inte kan ha en massa vargrevir överallt. Som drar kostnader. Tillsammans kostar vargarna 84 miljoner  kronor om året i jaktvärde och björnarna 96 miljoner kronor om året.

Men allra hemskaste kostnaderna står de samlade svenska lodjuren för, hela 330 miljoner! En massa stora katter drar runt i skogarna och skapar ett enormt ekonomiskt slöseri!

Det är forskare på lantbruksuniversitetet som har räknat på jaktens ekonomiska värden. På så sätt har man kommit fram till vad alla dessa rovdjur kostar i oskjutet tillstånd. Våra svenska kattdjur är alltså värst av alla. Tuggar i sig massor med rådjur. Och tickar pengar hela tiden."

Det där sistnämnda har jag berättat för min katt Ester. Hon begriper som väl är ingenting.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0