Södertanten flaggar i julgran och på kolonin





Södertanten flaggar gärna. Men inte för kung och fosterland. Däremot gärna i julgranen och vid kolonistugan när solen skiner. Eller nån fyller år. Hade Södertanten haft en båt skulle den ha en liten flagga i aktern vid fint sommarväder.

Det är inget fel med flaggor. Det är inget fel i att tycka om det landet man bor i och kanske är född i. Helt legitimt och sunt. Men dagens försök att krysta fram en svensknationell stolhet är inte sunt.  Nationalism har aldrig fört något gott med sig.

Detta år kombineras det påträngande nationaldagsfirandet med kommersiell och rojalistisk bröllopsyra av sällan skådat slag. Dessutom med extra tyngd genom Stockholms stads bröllopsjippo "Love Stockholm".

Södertanten som i alla tider har födelsdag denna dag firade den idag som vanligt i kolonin. Men hissade inte flaggan utan lät vimpeln fladdra som vanligt. Allt blev bra ändå.

Men det säger kanske  en hel del om den negativa laddning visavi flaggor och sånt som det överdrivna och påträngande, kommersiella och rojalistiska nationaldagsfirandet för med sig.

När Södertanten var liten rådde det krig ute i Europa. I Sverige var det beredskap och ransonering. Tidvis också mörkläggning. Det rådde en viss övergripande sammanhållning. Men inte nationalism! Hos vissa grupper fanns det förstås. Men inte i det stora hela.

Sen fanns det en gammal gubbe som delade ut flaggor på Skansen till nigande tanter och hurtiga scouter. Det var kungen. Vem brydde sig?

Ungarna  på gatan sjöng !"Du gamla du fria du smällfeta ko". Förmodligen som en reaktion på folkskolans sångbok innehållande sådant som "Mandom mod och morske män finns i gamla Sverige än, stål i arm och mod i barm" och annat liknande. Våra nidvisor var sunda reaktioner.  Vi hade inte skolavslutningarna i kyrkan heller för den delen utan på skolgården. Som jag minns var det alltid sol. Flaggan var i topp och överläraren höll ett litet tal. Resten av avslutningen skedde i klassrummet.

Många tycker att flaggviftandet och nationaldagsfriandet är ett bra sätt att ta tillbaka flagga och nationalskänsla från Sverigedemokraterna och andra nationalistiska grupperingar. Södertanten är inte så säker. Vad är det för fel med internationall solidaritet och att begränsa det mesta flaggandet till vackert väder, födelsedagar, kolonistugor, fritidsbåtar och julgranar?

Kommentarer
Postat av: amanda

grattis på födelsedagen södertanten! :)

2010-06-07 @ 21:42:44
URL: http://amandahildur.blogg.se/
Postat av: kristina

klokt sagt! :)

2010-07-04 @ 00:16:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0