Slussen



Från invigningen av Slussen 1935

Sedan början av 70-talet har inga ordentliga satsningar gjorts för att underhålla trafikapparaten Slussen. Absolut ingenting.  År efter år har Slussen förslummats. Betong vittrat. Kakel i gångarna spruckit. Dålig belysning fått fortsätta att vara dålig belysning. Förslumningen blivit allt tydligare. Det var varit en medveten förslumning.

För under alla dessa år har starka krafter jobbat  för att riva Slussen och bygga något nytt. Och nu tycker man väl att man lyckats. Resultatet är ett förskräckligt planförslag.

Den klassiska trafiklösningen med klöverblad ska ersättas av en bred motorväg rakt in mot Gamla Stan. Möjlighet att promenera in till Gamla stan, javisst. Fast det kan man idag också men nu med utsikt!! 

Sen ska hela strandlinjen på södra sidan peppras fullt med bastanta byggnader som definitivt kommer att täppa till utsikten till och från det som idag är Slussen och Södermalmstorg med kringliggande byggnader, bland annat Katarinahissen.  Det blir ett slut på att kunna se Saltsjön, Riddarfjärden, Söders siluett och Gamla stan i ett svep när du står och väntar en en av alla bussar som stannar vid Katarinavägen eller på Södermalmstorg.

De enda som kan vinna på det nya förslag är kollektivresenärerna från Nacka. Värmdö och Saltsjöbaden. Och det är ju alltid nåt. Dom behöver verkligen en ny och bättre terminal! Men det sorgliga och typiska i hela den här historien är att det under alla dessa år inte lyfts ett finger från stan och landstinget att på ett konstruktivt sätt försöka lösa det problemet utan att riva hela Slussen. 

Jag är övertygad om att det är möjligt att fixa en bra och modern terminal utan att ta till så drastiska metoder som att riva hela Slussen och bygga nytt. I vart fall måste det gå att finna en mycket, mycket bättre lösning än den som nu är aktuellt.

Nu är det så kallade samrådet avslutat. Men jag tror inte att protesterna kommer att tystna.

Vad är det för dårar som härjar i stan?




Kommentarer
Postat av: inger stark

ja, det kan man verkligen undra. Alvendal och gänget som vill sätta avtryck, skitsamma om de är vackra eller fula. Och nu börjar det bli lite väl många som är rent förskräckligt fula.

2010-03-31 @ 14:28:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0