Attention! Stora risker!



Ju fler vackra ord som sprids och används om äldreomsorgen desto sämre blir den, värdighetsgarantier till trots. Äldreomsorg blir aldrig bra eller värdig när den hela tiden måste göras billigare därför att skatterna sänks. Och om man dessutom lägger ut de gamla på entreprenad till lägstbjudande som i gamla tiders fattigauktioner blir resultatet därefter.

Ett av företagen i branschen är Attendo Care. Så här fint skriver företaget på sin hemsida om sina äldreboenden.

Våra vårdboenden präglas av trygghet och hemtrevnad. Miljön ska vara hemlik och erbjuda gemenskap. Vår utgångspunkt är
att ta tillvara på det friska och uppmuntrar till att leva ett så aktivt liv som möjligt. 

Attendo Care är ett riskkapitalbolag som tar emot de kommunala pengarna för äldrevården, alltså våra skattepengar. Så lovar de ta hand om de gamla på så sätt som kommunen föreskrivit i avtal. Men ett rikskapitalbolag har ju inget intresse av att ta hand om gamla och skröpliga människor. Deras intresse och skydighet enligt ägarna är att plocka ut så mycket vinst  som möjligt under några få år. Sen går man vidare till andra objekt som man kan suga ut nya vinster ur.

För att vinsten ska bli så stor som möjligt finns många sätt att jobba. Man anställer outbildad och därmed billigare personal. Använder fler timanställda i stället för heltidanställda. Maten kan man också spara på. Vem kontrollerar? Detalj efter detalj som man drar in på skapar till sist vinsten. De gamla och skröpliga som behöver vård och omsorg får betala med de sista åren av sina liv i en ovärdig miljö.

På Södermalm drivs Vintertullens äldreboende av Attendo Care. Senast förra året riktiades stark kritik mot boendet efter en inspektion från länsstyrelsen. Nu är Vintertullen i blåsväder - nej full storm - igen efter att ett antal sjuksköterskeelever på Ersta Sköndals vårdhögskola efter praktik på Vintertullen genom sin handledare skrivit ett brev till stadsdelsnämnden om upprörande missförhållanden.

Hånfulla tillmälen. Inte få gå på toan. Uppmaning att göra i blöjan istället.  Inte få en andra portion  mat fast man ber om det. Att inte bli tvättad ordentligt. Anställda uppmanas att inte skölja efter intvålningen.  Bara torka av. Ska gå fort. En och en halv A4 fylld av missförhållanden.

I dagarna kör riskkapitalbolaget Attendo Care en reklamfilm i TV4 för sina vård- och omsorgsboenden. Glada gamla spelar boule. Andra lika glada gamla sitter ute vid ett trevligt fikabord tillsammans med leende personal som verkar ha all tid i världen med de gamla. Skyltar med vackra ord som passar värdegrunderna. 

Väntar mig inte att riskkapitalbolaget ska skämmas eller ändra sig. Men jag vill att människor förstår vad som gömmer sig bakom allianspartiernas leende fasader.

Kommentarer
Postat av: kaffepulver

det är bra, på dem bara!

2011-01-22 @ 16:35:53
URL: http://kaffepulver.blogg.se/
Postat av: Berit

Absolut! Äldrevård eller sjukvård får absolut inte drivas i aktiebolagsform, där meddelarfriheten inte gäller, utan lojaliteten till arbetsgivaren är det som ska gå först. Finns det klagomål så måste en anställd alltid anmäla först till arbetsgivaren. Det finns Lex Maria och Lex Sara osv, men tydligen vågar man inte iallafall. Tack till sjuksköterskeeleverna som kände sig fria att anmäla missförhållanden! Meddelarfrihet måste gälla i sådan verksamhet som bekostas med skattemedel.

2011-02-04 @ 13:28:29
Postat av: Axelina

Falsk marknadsföring! Detta är INTE verkligheten på boenden drivna Attendo (don´t) care AB.

2011-02-27 @ 13:30:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0