Sommarskoj på äldreboendet



Jo minsann. NU ska det bli sommarkul på äldreboenden i Attendo Cares regi. Fri entré blir det också! I veckan som gick sjöngs det Barbershop på företagets entreprenad Solbacken  på Kungsholmen. Igår söndag var det dragspelsmusik och uppträden av en dresserad vårdhund på Rio på Östermalm. Snittar, cider och jordgubbstårta ingick.

Samma boende anmäldes i våras till socialstyrelsen för en rad missförhållanden. Bland annat uppmuntrades personalen att se till att de gamla de hade i sin vård skulle bli sämre, det vill säga mer vårdkrävande. Då betalar nämligen kommunen mer per vårddygn och riskkapitalbolagets vinster blir så mycket bättre! Det fina i den kråksången är ju dessutom det inte behövs några kostnadskrävande insatser för att fixa detta. Vad som behövs är att man inte gör någonting. Samtidigt med anmälan till socialstyrelsen avslöjades att en gammal dement kvinna fått en använd tvättlapp instoppad i munnen när hon protesterade mot att bli tvättat.

Då är det förstås bättre med jordgubbstårta. Mums!

På Vintertullen på Söder har det heller gått så bra. För dom gamla alltså. Sedan Attendo tog över entreprenaden 2008 har änmälningar mot missförhållanden flutit in med jämna mellanrum. Socialstyrelsen har utrett. Södermalms stadsdelsförvaltning har årligen lovats bot och bättring. Nu har till och med den borgerligt styrda stadsdelsnämnden tröttnat och vill inte att avtalet förlängs nästa år. 

Vi är många som anser att avtalet ska sägas upp redan idag.

Under tiden fortsätter det  trivsamma sommarskojet på Attendos äldreboenden. I ett större sammanhang är underhållningen bara nålpengar för bolaget. Vad är gagerna till  några  tillfälliga musiker och sångare eller för annan underhållning mot priset för för att anställa mer kompetent och utbildad personal? Ytterligare en nattsjuksköterska eller fler heltidsanstälda undersköterskor?

 Man döljer verkligheten med litet underhållning. Pinsamt!

Det här dagens verklighet på äldreomsorgens område.  Marknaden tar sig an gamla och skröpliga med en enda avsikt och det är  att göra så stora vinster som möjligt på våra skattemedel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0